Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Κανελόνια με ελαφριά μπεσαμέλ γιαουρτιού

Εεεε μην κάθεστε !!! Επειδή δηλαδή δε βάζουμε κάθε μέρα συνταγές, δε σημαίνει πως δεν τρώμε κιόλας.... Κανελόνια λοιπόν κι αν τα φοβάστε να ξέρετε πως δε χρειάζεται πανεπιστήμιο για να γίνουν !!! Απλά λίγος παραπάνω χρόνος. Κι αν έχετε έτοιμο τον κιμά από την προηγούμενη μέρα, όλα γίνονται πιο απλά.

Υλικά:
1 δόση κιμάς (βλέπε http://mageirikes.blogspot.com/2011/10/blog-post_09.html )
1 πακέτο κανελόνια
1 pumaro (250γρ)
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
50γρ βούτυρο
50γρ αλεύρι
500ml φρέσκο γάλα
200γρ (1 κεσεδάκι) γιαούρτι στραγγιστό
1/2φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε τον κιμά σύμφωνα με τα υλικά και τις οδηγίες που σας έχω δώσει στο link σε παλαιότερη ανάρτηση. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και γεμίζουμε ένα ένα τα κανελόνια. Τα κανελόνια ΔΕΝ χρειάζονται βράσιμο κι αν τα βράζετε είναι ΛΑΘΟΣ. Αν ο κιμάς είναι ζεστός, τα κανελόνια είναι εύθραυστα και σπάνε, οπότε αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει καλά.
Αραδιάζουμε σ'ένα μεγάλο ορθογώνιο πυρέξ τα κανελόνια. Σ'ένα μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα με τη ζάχαρη κ το αλατοπίπερο και περιχύνουμε μ'αυτή τα κανελόνια.
Σ'ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλέυρι κι ανακατεύουμε με το σύρμα 2'-3' να ψηθεί ελαφρά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, πάντα ανακτεύοντας με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη μπεσαμέλ στο πυρέξ. Καλύπτουμε μ'ένα κουτάλι όλα τα κανελόνια, πασπαλίζουμε με το τυρί και λίγη τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε στους 180 οC μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

**Tip: Να θυμάστε ότι ο γενικός κανόνας για τη μπεσαμέλ είναι 10-10-100, δηλαδή 10γρ βούτυρο - 10γρ αλεύρι - 100ml φρέσκο γάλα. Από 'κει και πέρα βάζουμε κρόκο αβγού για να κάνουμε την κλασική μπεσαμέλ για το παστίτσιο ή γιαούρτι όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου