Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Σπιτικό limoncello (λικέρ λεμόνι)

Μου φταίνε πολλά....πάρα πολλά τις τελευταίες μέρες. Ίσως να φταίει και η γενικότερη γκρίνια της εποχής....γκρίνια και καθημερινή "τσίχλα" του να λέμε ότι φταίνε οι αλλοι, χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε τα δικά μας σφάλματα. Άρνηση των πραγμάτων.... denial !!! Ας ανακαλύψουμε όμως και μια ξεχασμένη τον τελευταίο καιρό λεξούλα: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ !!! Και τι καλύτερο όταν δεν έχουμε διάθεση απ'το να μας ανεβάσει ένα ποτάκι, να μας χαλαρώσει. Η καλύτερη εποχή των λεμονιών (δεν το λέω εγω...) μου δημιουργεί ξανά όρεξη για καινούργια πράγματα, συν κάτι τσίπουρα ανέπαφα στα ντουλάπια και TA-DAA... έτοιμο το λικεράκι !!!

Υλικά:
10-12 ακέρωτα λεμόμια
1 λίτρο τσίπουρο ή βότκα
600γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 λίτρο νερό

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και μ'ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε τη φλούδα όσο πιο ψιλή μπορούμε, χωρίς δηλαδή το άσπρο μέρος. Βάζουμε σ'ένα μεγάλο βάζο με καπάκι το τσίπουρο και τις φλούδες και το αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος (όχι ψυγείο) για 15 μέρες.
Μόλις περάσουν οι μέρες το βγάζουμε και το σουρώνουμε. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σιρόπι κι έπειτα το ανακατεύουμε με το τσίπουρο.
Μοιράζουμε το λικέρ σε μπουκαλάκια και μόλις κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο ΄ή στην κατάψυξη. Διατηρείται για πολύ καιρό και είναι το τέλειο χωνευτικό.

**Tip: Αφού πάρουμε τη φλούδα απ'τα λεμόνια, τα διατηρούμε όπως είναι ολόκληρα μέσα σε ένα τάπερ στο ψυγείο. Θα τα χρησιμοπιήσουμε για σπιτική λεμονάδα και κρέμα λεμονιού. Οι συνταγές ετοιμάζονται και σύντομα θα είναι κοντά σας....υπομονή.... μας πιάνει και βαρεμάρα ώρες ώρες ;) !!!

2 σχόλια:

  1. Κοπελια...οταν ξεκινησες περυσι μας ειπες οτι θα μας δειχνεις συνταγες απλες, καθημερινες με ευκολο τροπο παρασκευης. Σου φαινεται αυτη απλη, καθημερινη συνταγη με ευκολο τροπο παρασκευης???
    Κι αντε εσυ εισαι καλονοικοκυρα...Εμεις οι τεμπελες μπορουμε να το κανουμε αυτο? Δε νομιζω...
    Lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. It'a a piece of cake !!! Το μόνο βαρετό είναι να καθαρίσεις τα λεμόνια....μετά τα παρατάς και γίνονται! Χημεία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή