Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας

Ε να μην τα ξαναλέμε.... η απλότητα και η ευκολία είναι αυτό που λέμε "τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται" !!!


Υλικά:
1 πακέτο φύλλα κρούστας για πίτες (εγώ πήρα κ/ψ)
500γρ αγελαδινό τυρί
5 αβγά
1 φλ.τσαγιού φρέσκο γάλα
1 φλυτζανάκι (του καφέ) σόδα ή σουρωτή
λίγο ελαιόλαδο
λίγο φυτίνη

Εκτέλεση:
Αν τα φύλλα είναι κατεψυγμένα, ξεπαγώνουμε ανάλογα με τις οδηγίες.
Σ'ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και λιώνουμε το τυρί με τα χέρια μας. Προσθέτουμε το γάλα, τη σόδα και λίγο ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε ένα ταψί ορθογώνιο με ψηλά τοιχώματα και το λαδώνουμε. Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα πάνω στον πάγκο σε μια καθαρή πετσέτα. Τα φύλλα θα πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερα απ'το ταψί. Βάζουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί και ρίχνουμε ακανόνιστα σε διάφορα σημεία μερικές κουταλιές απ'το μίγμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και το μίγμα. Προσοχή: τα φύλλα στο ταψί ΜΗΝ τα βάζετε τεντωμένα, αφήστε τα να είναι σουρωμένα εδώ κι εκεί. Έτσι θα φουσκώσει πιο εύκολα η πίτα μας και θα ψηθεί καλύτερα. Μόλις βάλουμε το τελευταίο φύλλο, με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε μερικές τρύπες στην πίτα και τέλος βάζουμε σε μερικά σημεία λίγο φυτίνη (ή μαργαρίνη).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC για 35'-40'. Στο τελευταίο δεκάλεπτο το ψησίματος, βάζουμε το φούρνο στον αέρα.

**Tip: Αντί για φύλλο κρούστας μπορείτε εννοείται να χρησιμοποιήσετε φρέσκο φύλλο, χωριάτικο φύλλο κτλ. Η διαδικασία κ τα υλικά δεν αλλάζουν.

2 σχόλια:

  1. Εγω δεν ηξερα να κανω καλες....πιτες (δε θελω σχολια ουτε υπονοουμενα!!). 'Η θα ηταν στεγνες ή θα ηταν λαδερες ή το υλικο λιγο ή δεν ξερω κι εγω τι αλλο. Απο τοτε που δοκιμασα την εκδοχη σου με τη σουρωτη δεν μενουμε ποτε χωρις πιτα!!! Φτιαχνω μια διαφορετικη καθε εβδομαδα. Βεβαια δεν μπαινει σουρωτη στην πρασοπιτα αλλα καταλαβαινεις τι θελω να πω. Πηρα το κολάι...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γι αυτά τα tips να ευχαριστήσεις τη θεία σου τη Φιλιώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή