Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Μελομακάρονα (by Άκης Πετρετζίκης)

Μύρισε το σπίτι Χριστούγεννα.... δεν είχα ξαναφτιάξει μελομακάρονα ποτέ και είπα να δοκιμάσω τη συνταγή του Άκη, που είδα τις προάλλες στο "Πρωινό mou". Τηρείστε τις οδηγίες κατά γράμμα και το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει !!!


Υλικά:
400γρ φρέσκος χυμός πορτοκάλι
400γρ ηλιέλαιο
180γρ ελαιόλαδο
50γρ άχνη ζάχαρη
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο (σκόνη)
2-3 κ.γλ. κανέλλα
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200γρ σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι
500γρ νερό
800γρ ζάχαρη
μισό πορτοκάλι
3 ξύλα κανέλλα
5-6 γαρύφαλλα
150γρ μέλι

Εκτέλεση:
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να βράσουμε το σιρόπι για να κρυώσει. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του σιροπιού, εκτός από το μέλι, και τα αφήνουμε να βράσουν καλά για να δέσει το σιρόπι (10'-15' από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός). Μόλις βράσει κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε ανοιχτή την κατσαρόλα για να κρυώσει το σιρόπι.
Σ'ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χυμό, τα λάδια, την άχνη, τη σόδα, τα μπαχαρικά και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά μ'ένα κουτάλι. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δοκιμάσουμε τη γεύση αυτού του μίγματος, αν χρειάζεται να προσθέσουμε παραπάνω κανέλλα ή κάποιο άλλο μπαχαρικό. Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το σιμιγδάλι. Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να πάρει η ζύμη όλα τα υλικά. Δεν ζυμώνουμε πολλή ώρα, το μείγμα ΔΕΝ πρέπει να σφίξει. Τα πλάθουμε χωρίς να τα δουλέψουμε πολύ, επειδή η ζύμη "πετάει" το λάδι και δεν θα γίνουν νόστιμα.
Ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 190 οC για περίπου 20' (εγώ να σας πω την αλήθεια τα άφησα 25΄). Μόλις τα βγάλουμε απ'το φούρνο τα σιροπιάζουμε κατευθείαν. Τα μελομακάρονα πρέπει να είναι καυτά και το σιρόπι κρύο. Όταν τα βάζουμε στο σιρόπι πρέπει να κάνουν φασαρία, τα αφήνουμε περίπου 20'' και τα απλώνουμε πάνω σε μια σχάρα να πέσει το περιττό σιρόπι. Τα βάζουμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε το καθένα με λίγο καρύδι και τα ραντίζουμε με λίγο μέλι.

**Tip: Αυτή η ζύμη βγάζει περίπου 45 - 50 κομμάτια. Ψήνουμε τη μία λαμαρίνα και με το που τη βγάλουμε βάζουμε μέσα τη δεύτερη και σιροπιάζουμε κατευθείαν την πρώτη. Μπορεί να σας φαίνονται πολλά τα κομμάτια, αλλά τι πιο ωραίο να μοιράζεσαι αυτές τις μέρες !!!

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραιές οι συνταγες σας..... σημείωσα μερικες και θα τις δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πάρα πολύ !!! Εξάλλου αυτή είναι η φιλοσοφία του μπλογκ....να δοκιμάζουμε !!! Γι'αυτό και ό,τι δημοσιεύω είναι αυτό που φτιάχνω κι όχι απλά copy-paste.... Χαίρομαι που με διαβάζουν και άτομα που δεν γνωρίζω :) Σύντομα θα ξαναείμαι κοντά σας με νέες συνταγές !!! Να είστε καλά και ...να τρώτε ακόμα καλύτερα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή