Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ψαρονέφρι

Θα το χαρακτήριζα ως το αγαπημένο μου κομμάτι απ΄το χοιρινό κρέας γενικότερα. Απλό στην παρασκευή του, με πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Σήμερα, η πιο απλή εκδοχή του.


Υλικά:
1/2 κιλό ψαρονέφρι (1 μπαστουνάκι) σε φέτες
αλάτι - πιπέρι μαύρο - πιπέρι κόκκινο - ρίγανη - θυμάρι - εστραγκόν (τα κάνω όλα ένα μίγμα μπαχαρικών, και τα διατηρώ σε βαζάκι. Είναι ιδανικό για φιλέτα και μπριζόλες)
λίγο ελαιόλαδο
1 φλ.τσαγιού ρύζι (στη φωτογραφία χρησιμοποίησα basmati)
3 φλ.τσαγιού νερό
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. μαργαρίνη

Εκτέλεση:
Αφού ξεπλίνουμε καλά τα φιλετάκια μας τα χτυπάμε με το ειδικό σφυρί ή με γουδοχέρι για να απλώσουν λίγο. Αλατοπιπερώνουμε κι απ τις δυο πλευρές και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά αντικολλητικό τηγάνι-γκριλιέρα να κάψει καλά και προσθέτουμε τα φιλετάκια. Δε θέλουν πολλή ώρα. Μόλις γίνουν απ τη μια πλευρά τα γυρνάμε κι απ την άλλη. Στο τέλος αν θέλετε προσθέστε και λίγη μουστάρδα ντιζόν.
Για το ρύζι: σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το νερό με το αλάτι κ τη μαργαρίνη. Μόλις βράσουν προσθέτουμε και το ρύζι, αφού προηγουμένως το έχουμε πλύνει καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε τακτικά για να μην κολλήσει στον πάτο. Θέλει περίπου 15'. Λίγο πριν τελειώσει εντελώς το νερό, κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ'τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να ηρεμήσει κ να πιει τα υγρά του. Αν θέλουμε βάζουμε μια καθαρή πετσέτα ανάμεσα στο καπάκι κ την κατσαρόλα για να "τραβήξει" πιο καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου