Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Τα τυροπιτάκια της κυρίας Καλλιόπης

Μια φορά κι έναν καιρό, ήμουν κι εγώ φοιτήτρια. Στη Λάρισα. Εκεί γνώρισα τη Θεοδώρα και κάποια στιγμή και τη μαμά της, την κυρία Καλλιόπη (καλή τους ώρα εκεί στην Πάρο που είναι). Σαν καλή μαμά λοιπόν η κ.Καλλιόπη μια μέρα μας έφτιαξε τυροπιτάκια... απ'αυτά τα ωραία τα μαμαδίστικα (που είμασταν αρκετά ανεπρόκοπες ΤΟΤΕ για να τα φτιάξουμε). Στο τελευταίο μου ταξιδάκι στη Λάρισα την προηγούμενη εβδομάδα, ανακάλυψα το χαρτάκι με τη συνταγή..... (Α, και μη νομίζετε ότι βαρέθηκα, απλά τον τελευταίο καιρό το παίζουμε λίγο "της διατροφής" και καλά... )


Υλικά:
1 ποτήρι νερού γάλα χλιαρό
1/2 ποτήρι λάδι (εγώ χρησιμοποίησα αραβοσιτέλαιο)
1 αβγό
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
1 φαρίνα
Για τη γέμιση:
1/2 κιλό φέτα
2 αβγά

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και το ρίχνουμε σ'ένα μεγάλο μπολ μαζί με το λάδι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε τη φαρίνα και το αβγό. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ωραία ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο κορν φλάουρ και τελειοποιούμε το ζυμάρι.
Αφήνουμε τη ζύμη περίπου 1 ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Έπειτα, τη χωρίζουμε στα τέσσερα και μετά το κάθε κομμάτι στη μέση (να γίνουν 8 μπαλάκια).
Σ'ένα άλλο μπολ χτυπάμε λίγο τα αβγά, κάνουμε κομματάκια τη φέτα κι ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε το πρώτο μπαλάκι, αλευρώνουμε τον πάγκο ή μια σιλικόνη ψησίματος και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα στρόγγυλο φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών. Με τη ροδέλα που κόβουμε την πίτσα (ή ένα μαχαιράκι) χαράζουμε το φύλλο σταυρωτά και χιαστή, για να βγάλουμε 8 τριγωνάκια. Σε κάθε τριγωνάκι βάζουμε 1/2 κ.γλ γέμιση στη φαρδιά πλευρά και το τυλίγουμε να γίνει σαν κρουασανάκι (από τη φαρδιά πλευρά προς τη μυτούλα). Γίνονται μικρά αλλά στο ψήσιμο φουσκώνουν. Γεμίζουν ακριβώς 2 λαμαρίνες φούρνου. Όσο δουλεύουμε το κάθε κομμάτι ζύμης, τα υπόλοιπα τα αφήνουμε σκεπασμένα στο μπολ για να μην ξεραίνεται η ζύμη.Πριν τα ψήσουμε, χτυπάμε σ'ένα μπολάκι έναν κρόκο αβγού με λίγο νερό και μ'ένα πινέλο τα αλείφουμε από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για 20'-25' ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά.

Tip**: Αντί για γέμιση φέτας, μπορούμε να βάλουμε και λουκανικάκια Φρανκφούρτης. Είναι το τέλειο σνακ για πάρτυ αλλά και για κάθε ώρα της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου