Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Κρέας (μοσχάρι) με πατάτες στο φούρνο

Λοιπόν....θα χωρίσω το φαγητό σε δύο στάδια. Και αυτό επειδή μαγειρεύω για δύο άτομα και δεν γίνετε να αγοράσεις μόνο δυο κομμάτια κρέας και να μπεις στη διαδικασία να το βράσεις και όλα όσα συνεπάγονται μ'αυτό. Το κρέας μου το είχα έτοιμο βρασμένο στην κατάψυξη, αλλά ας υποθέσουμε ότι ξεκινάμε απ'την αρχή.

Για το κρέας: Σε τέτοια φαγητά που χρειάζεται μοσχάρι, χρησιμοποιούμε ελιά ή ποντίκι. Είναι ψαχνό, πολύ νόστιμο και δεν έχει λίπος. Αγοράζουμε λοιπόν 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας ελιά ή ποντίκι. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα νερό κι αφού ξεπλίνουμε λίγο το κρέας το βάζουμε μέσα. Μόλις αρχίσει να βράζει, κατ'αρχάς χαμηλώνουμε τη φωτιά. Το κρέας αρχίζει να βγάζει αφρούς κι αυτό συμβαίνει επειδή βγαίνουν τα αίματά του. Με μια κουτάλα (βολεύει κ η τρυπητή) αφαιρούμε σιγά σιγά όλους τους αφρούς. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα, κ αφήνουμε να βράσει τουλάχιστον μια ώρα μέχρι να μαλακώσει. Αν δεν το χρησιμοποιήσουμε όλο για το φαγητό μας, το αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά το χωρίζουμε σε μερίδες σε σακουλάκια (αυτά που είναι για τα τρόφιμα). Στα σακουλάκια με το κρέας συμπληρώνουμε και το ζουμί απ την κατσαρόλα. Είναι ο καλύτερος ζωμός κρέατος που θα δώσει αργότερα γεύση στο φαγητό μας. Κλείνουμε καλά τα σακουλάκια και τα βάζουμε στην κατάψυξη, όπου διατηρούνται για πολύ καιρό. Δεν αξίζει να βάλουμε ωμό κρέας π.χ. 2 κομμάτια στην κατάψυξυ, γιατί πάλι θα πρέπει να το βράζουμε μόνο του 1 ώρα. Αν τα βάλουμε βρασμένα, τα ξεπαγώνουμε όταν τα χρειαστούμε και δεν παθαίνουν απολύτως τίποτα. Τα βάζουμε από βραδύς στη συντήρηση στο ψυγείο και την επόμενη μέρα είναι έτοιμα και ξεπαγωμένα.

Υλικά για το φαγητό (για 2 άτομα):
2 κομμάτια κρέας
2 φλ.τσαγιού ζωμός κρέατος (αυτό που βάλαμε μαζί με το κρέας)
4-5 μέτριες πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια (κυδωνάτες)
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά
2 ντομάτες στον τρίφτη
αλάτι, πιπέρι μαύρο, πιπέρι κόκκινο
λίγο μαϊντανό
λίγο θυμάρι (προαιρετικά)
1 φλυτζάνα ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Βάζουμε το κρέας στο ταψάκι που θα ψήσουμε το φαγητό. Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ντομάτα με τα πιπέρια και τα αφήνουμε κι αυτά 5' να πάρουν γεύση. Έπειτα ρίχνουμε τις πατάτες, το αλάτι και όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το ζωμό.Συμπληρώνουμε ελάχιστο νεράκι αν χρειάζεται να καλυφθούν οι πατάτες. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μόλις αρχίσουν να βράζουν, κατεβάζουμε απ'τη φωτιά την κατσαρόλα και την αδειάζουμε στο ταψί μας. Το κρέας το βάζουμε στη μέση για να ψηθεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC για περίπου 1 ωρίτσα. Αν στη 1 ώρα έχουν ροδίσει αρκετά οι πατατούλες αλλά υπάρχει ακόμα πολύ ζουμί στο ταψί, βάζουμε το φούρνο στον αέρα για κανένα τεταρτάκι. Αν έχετε μικρό φουρνάκι χωρίς αέρα, υπομονή και προσοχή μην κάψεται το φαγητό. Το πολύ πολύ να μείνει με λίγο επιπλέον ζουμάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου