Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Γεμιστά χωρίς κιμά

Επέστρεψα !!!! Αφού γύρισε ο άντρας μου απ' την άσκηση, αφού άναψαν τα καλοριφέρ και γύρισα κ εγώ σπίτι από τη μαμά μου, ήρθε η ώρα να ξαναμαγειρέψω !!! Μου έλειψε μπορώ να πω....και τι να κάνω, τι να κάνω, είδα οτι είχα κάτι πιπερίτσες απ'τον κήπο της θείας Ρούλας. Οπότε, να η ευκαιρία !!!

Υλικά (για 2 άτομα):
10-12 μικρές πιπεριές για γεμιστά
1 φλυτζάνα ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα στον τρίφτη (ή μισό κουτάκι κονκασέ)
1 φλυτζάνα ελαιόλαδο
1/2 κουτ.γλ. μαύρο πιπέρι
1/2 κουτ.γλ. κόκκινο πιπέρι
1 κουτ.γλ. αλάτι
2-3 κουτ.σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση:
Κατ'αρχάς να διευκρινήσω ότι η συγκεκριμένη δοσολογία είναι για το φαγητό που έφτιαξα σήμερα, δηλ. για 10 μικρές πιπεριές. Αν κάναμε π.χ. 10 μεγάλες,θα χρειαζόμασταν περίπου τη διπλάσια ποσότητα από όλα τα υλικά.
Καθαρίζουμε αρχικά τις πιπεριές περιμετρικά από το κοτσάνι, κόβουμε από κάτω απ'το κοτσάνι εκείνο το άσπρο μέρος με τα σποράκια και καθαρίζουμε και τις πιπεριές από μέσα για να βγούνε όλα τα σπόρια. Επίσης, τραβάμε κ εκείνα τα άσπρα νεύρα από το εσωτερικό της πιπεριάς επειδή είναι δύσπεπτα.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά.(Γενικά να ξέρετε πως όταν σοτάρουμε το κρεμμύδι αφαιρείται η κάψα του και το φαγητό δεν είναι τόσο βαρύ). Έπειτα, προσθέτουμε την τριμένη ντομάτα και μετά από 4'-5' ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με μισό ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε καλά και τ'αφήνουμε στη φωτιά για 5'. Δεν πρέπει να βράσει το ρύζι στην κατσαρόλα, θέλουμε μόνο να είναι ζεστό. Μόλις είναι έτοιμο, μ'ένα μικρό κουταλάκι γεμίζουμε τις πιπεριές. Βλέπουμε το ρύζι να είναι "χαλαρά" μέσα στις πιπεριές και όχι με το ζόρι πατημένο μέχρι πάνω. Αν βάλουμε περισσότερο, όταν θα ψηθεί και θα φουσκώσει θα βγει απ'έξω και θα διαλυθούν οι πιπεριές. Αφού αραδιάσουμε τις πιπεριές στο ταψί (ή στη γάστρα) γεμίζουμε τα τυχόν κενά με πατατούλες. Αυτες θα απορροφήσουν και τα επιπλέον υγρά και δε θα λασπώσει το φαί. Ρίχνουμε στο ταψί 1 φλυτζάνα νερό και λίγο ελαιόλαδο πάνω απ' τα γεμιστά. Αν βάλουμε πατάτες, τις αλατίζουμε και ρίχνουμε πάνω τους αν έχουμε λίγο θυμάρι κ λίγο δενδρολίβανο, ή απλώς λίγο ρίγανη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC για μια ώρα περίπου. Αν έχει ακόμα ζουμί στη μία ώρα, το αφήνουμε λίγο παραπάνω. Αν δεν το βάλουμε το φαγητό σε γάστρα με καπάκι,καλό είναι στην αρχή για 35'-40' να το έχουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, γιατί αλλιώς θα "αρπάξει" πολύ γρήγορα από πανω.

** Αν βγει λίγη η γέμιση και μείνουν άδειες πιπεριές, δεν πειράζει. Βάλτε τες όπως είναι σε ένα σακουλάκι κ μετά στην κατάψυξη μέχρι την επόμενη φορά που θα κάνετε γεμιστά. Αν περισέψει ρύζι και δεν έχετε άλλες πιπεριές ή ντομάτες ή κάτι άλλο τελοσπάντων να γεμίσετε, πάλι δεν πειράζει. Μπορείτε να βάλετε λίγο νερό στην κατσαρόλα και να το κάνετε ένα ωραιότατο πιλαφάκι !!!

2 σχόλια:

  1. Κι εγω ελεγα τι μου θυμιζουν, τι μου θυμιζουν οι πιπεριες σου...!!!!! Τις ποτιζα καμια φορα το καλοκαιρι!!!! Απο κει γνωριζομαστε....χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχαχαχαχα.....εντάξει λοιπόν.... αξίζεις μια μερίδα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή