Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ψωμάκια ολικής με φέτα κ καρύδια (by Βασίλης Καλλίδης)

Τη συνταγή την είδα χθες στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη...και σήμερα στο σπίτι μου !!! Συνοδεύουν τέλεια τον πρωινό σας καφέ...

Υλικά:
500γρ αλεύρι ολικής άλεσης
200γρ αλεύρι σταρένιο
300γρ φέτα θριμματισμένη
1 ποτήρι (περίπου) χλιαρό νερό (ίσως χρειαστεί περισσότερο,ανάλογα τη ζύμη)
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
15γρ νωπή μαγιά (ή 2 φακελάκια ξερή)
1/2 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά, εκτός από τη φέτα και τα καρύδια. Όταν ζυμώνουμε, προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό για να ελέγχουμε καλύτερα τη ζύμη. Αναλόγως με το αλεύρι κάποιες φορές χρειάζεται λίγο περισσότερο νερό και κάποιες λιγότερο. Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη σκεπασμένη στο μπολ με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει κανένα μισάωρο περίπου. Μόλις φουσκώσει, ρίχνουμε τη φέτα και τα καρύδια και ξαναζυμώνουμε ελαφρώς. Μη σας πανικοβάλει η ζύμη, σιγά σιγά θα ενσωματωθούν τα υλικά. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC για 20'.

**Υπάρχει και γλυκιά εκδοχή για τα ψωμάκια. Η ζύμη παραμένει ίδια, απλά αντί για φέτα βάζουμε σταφίδες(αν μας αρέσουν) και κομματάκια σοκολάτας της αρεσκείας μας (κουβερτούρα ή γαλακτος), τα οπία τα ψιλοκκόβουμε μ'ένα μαχαίρι. Επιπλέον στη ζύμη προσθέτουμε λίγη κανέλα και λίγο γαρύφαλλο σκόνη (στη μύτη του κουταλιού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου