Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Μοσχαράκι γιουβέτσι

Πρώτη φορά το φτιάχνω αυτό το φαί. Και η αλήθεια είναι ότι 1-2 φορές έχω φάει γιουβέτσι. Πειραματίστηκα... πάντως βγήκε πολύ νόστιμο! Νομίζω είναι η πιο απλή εκδοχή με μηδενικό βαθμό δυσκολίας.



Υλικά (για 2 άτομα):
300γρ (περίπου) μοσχαρίσιο κρέας (ποντίκι,σπάλα ή ελιά)
1 κούπα κριθαράκι χοντρό
1 κ.σ. φυτίνη
λίγο ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
3 κούπες ζωμό κρέατος (ή νερό με 1 κύβο βοδινό)
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:
Για να γίνει πιο γρήγορα το φαγητό, καλό θα είναι το κρέας να είναι ήδη βρασμένο (εγώ παίρνω 1-2 κιλά κρέας κατά διαστήματα, το βράζω, το χωρίζω σε μερίδες και το βάζω σε σακουλάκια στην κατάψυξη μαζί με το ζωμό). Αν δεν έχετε έτοιμο, μπορείτε να πάρετε π.χ. μισό κιλό και να το βράσετε εκείνη τη στιγμή. Έπειτα θα υπολογίσετε εσείς πόσο θα χρειαστείτε για το φαγητό. Εφόσον το κρέας είναι έτοιμο, προχωράμε παρακάτω.
Σ'ένα τηγάνι ρίχνουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, τη φυτίνη και το κριθαράκι. Θα πρέπει να το γλασάρουμε λίγο (όπως όταν κάνουμε ριζότο) δηλαδή να λιώσει το βούτυρο και να τσιγαριστεί λιγάκι. Μ'αυτόν τον τρόπο δε θα λασπώσει στο ψήσιμο και θα μείνει ωραίο και σπυρωτό. Αφού λιώσει το βούτυρο και περάσουν 2'-3', ρίχνουμε μια κούπα ζωμού. Καλό θα είναι αν ρίξουμε νερό να είναι απ'το βραστήρα. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι τα κομμάτια κρέατος, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5' να σιγοβράσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 οC. Σ'ένα πυρίμαχο σκεύος, κατά προτίμηση με καπάκι, αδειάζουμε το τηγάνι με το κριθαράκι και το κρέας. Συμπληρώνουμε 2 κούπες βραστό νερό, ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι και τα βάζουμε στο φούρνο για 20'-25'. Αν το σκεύος δεν έχει καπάκι σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Όταν σβήσουμε το φαί, φροντίζουμε να έχει μείνει λίγο νεράκι στη γάστρα, επειδή το κριθαράκι όσο κρυώνει τραβάει υγρά.

2 σχόλια:

  1. Πλακα κανεις οτι πρωτα φορα το μαγειρευεις και το εχεις φαει ελαχιστες φορες...!!!! Καλα....πως μεγαλωσατε εσεις!!?? Χαβιαρι, σολωμο και μπρικ σας σερβιρε καθε μερα η Φιλιω??!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω έναν λίγο περίεργο μπαμπά.....το κριθαράκι μας πάντα το τρώγαμε στο σπίτι μαζί με κοτόπουλο. Το κριθαράκι σαν πηχτή σούπα και το κοτόπουλο, αφού το έβραζε η μαμά, το κομμάτιαζε, του 'ρινχε λίγη ρίγανη και το τηγάνιζε ελαφρώς. Ήταν νόστιμο πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή