Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Αναποδογυριστή μηλόπιτα

Κάτι μεταξύ κέικ, μηλόπιτας και καρυδόπιτας.... μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.


Υλικά:
4-5 μήλα
250γρ βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλ.τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλ.τσαγιού καστανή ζάχαρη
5 αβγά
1 φλ.τσαγιού γάλα
2 κ.σ. κονιάκ
1 βανίλια
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 πρ. αλάτι
1/2 φλ.τσαγιού καρύδι χοντροκομμένο
1/2 φλ.τσαγιού σταφίδες (προαιρετικά)
500γρ φαρίνα
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλέυρι με το μπέικιν. (Πάντα στα κέικ θα πρέπει να κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά, αλέυρι, μπέικιν. κακάο, για να παίρνουν αέρα και να μη σχηματίζουν γρομπαλάκια). Θα χρησιμοποιήσουμε στρόγγυλο ταψί ή τσέρκι 30εκ, όχι μικρότερο γιατί θα χυθεί η ζύμη απ'έξω στο ψήσιμο (την πάτησα σου λέω...!). Με 2 κ.σ. από το συνολικό βούτυρο αλείφουμε ένα παχύ στρώμα στη βάση του ταψιού και λίγο στα πλαϊνά. Πασπαλίζουμε τη βάση του ταψιού με την καστανή ζάχαρη.
Καθαρίζουμε τα μήλα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Στρώνουμε κυκλικά στη βάση του ταψιού φέτες μήλου, ή ψιλοκόβουμε όλα τα μήλα και απλώνουμε τα μισά στη βάση. Τα υπόλοιπα μισά μήλα τα αφήνουμε στο μπολ, τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ραντίζουμε με το κονιάκ.
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο 5'-6' να αφρατέψει κι έπειτα προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Προσθέτουμε τη βανίλια, την κανέλα, το αλάτι. Ρίχνουμε το γάλα, τα ψιλοκομμένα μήλα και λίγο λίγο προσθέτουμε το αλεύρι. Τέλος βάζουμε τις σταφίδες και το καρύδι.
Αδειάζουμε το μίγμα πάνω στα μήλα στο ταψί και ψήνουμε στους 170 οC, σε προθερμασμένο φούρνογια περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε να σταθεί 10' και αναποδογυρίζουμε τη μηλόπιτα.

**Tip: Στο φούρνο μη το βάζετε το ταψί κάτω κάτω γιατί θα καεί πολύ η ζάχαρη στον πάτο και δε θα ξεκολλάει. Βάλτε το στη μέση περίπου. Κι αν μείνει καραμέλα στο ταψί, μουσκέψτε το πολύ καλά πριν το πλύνετε, ειδάλλως δεν καθαρίζει με τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου