Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Λαχανοντολμάδες αβγολέμονο

Έβαλα τα δυνατά μου σήμερα...κυριολεκτικά. Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά. Αλλού τους λένε σαρμαδάκια κι αλλού γιαπράκια (νομίζω). Όπως κ να τα πεις δεν έχει σημασία. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Είναι λίγο μπελαλίδικο φαγητό, όχι γιατί είναι κάτι δύσκολο αλλά θέλει το χρόνο του. Έχει λίγο περισσότερη διαδικασία από άλλα φαγητά, αλλά δεν είναι και κάτι που το μαγειρεύεις καθε μέρα. Δοκιμάστε το !!!



Υλικά:
1 μέτριο λάχανο
400 γρ μοσχαρίσιος κιμάς (περίπου)
1 φλιτζάνα ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 πιπεριά φλωρίνης (ή πράσινη) ψιλοκομμένη)
λίγο μαϊντανός
αλάτι - μαύρο πιπέρι
1 φλ. ελαιόλαδο
1 αβγό (για το αβγολέμονο)
χυμός από 1 λεμόνι (για το αβγολέμονο)

Εκτέλεση:
Η πρώτη δουλειά που πρέπει να κάνουμε είναι να ζεματίσουμε το λάχανο. Βγάζουμε τα δύο πρώτα φύλλα και τα πετάμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Τη γεμίζουμε περίπου κατά 3/4. Μόλις βράσει βάζουμε μέσα ολόκληρο το λάχανο και το αφήνουμε 2'-3' να μουσκέψει. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Το βγάζουμε και αφαιρούμε τα 2-3 πρώτα φύλλα. Το ξαναβάζουμε στο νερό που βράζει και επαναλαμβάνουμε σιγά σιγά τη διαδικασία. 'Οσο πλησιάζουμε στην καρδιά του λάχανου, τα φύλλα αρχίζουν σιγά σιγά και μικραίνουν. Μόλις φτάσουμε την καρδιά, επειδή τα φύλλα είναι πολύ μικρά και δε θα τυλίγονται, απλά τη ζεματάμε λίγο και την ψιλοκόβουμε για να τη χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση. Αν θέλουμε, κρατάμε λίγα φυλλαράκια για να τα βάλουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
Σε μια μικρότερη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά για λίγο κι έπειτα προσθέτουμε τον κιμά να καβουρντιστεί καλά. Αφού σκουρίνει ο κιμάς προσθέτουμε το ρύζι, το μαϊντανό,το ψιλοκομμένο λάχανο, λίγο νεράκι και αλατοπιπερώνουμε. Επιπλέον, ψιλοκόβουμε και 3-4 κοτσανάκια από τα μεγαλύτερα φύλλα και τα βάζουμε κι αυτά. Αφήνουμε για κανένα 5λεπτο και είναι έτοιμη η γέμιση.
Σε μιά πλασωτέ κατσαρόλα ή σε μια κανονική απλώνουμε στον πάτο 1-2 φύλλα. Ξεκινάμε να γεμίζουμε τα υπόλοιπα. Τα πρώτα που είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος του κοτσανιού. Βάζουμε μέσα 1-2 κουταλάκια γέμιση (ανάλογα με το μέγεθος) και τυλίγουμε σφιχτά. Τα βάζουμε γύρω γύρω στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά. Στα μικρότερα φύλλα, απλά κόβουμε απ'την εξωτερική πλευρά ελαφρώς το κοτσανάκι για να τυλίγονται. Στην κατσαρόλα θα βγούνε λογικά 2 σειρές ντολμαδάκια (περίπου 25 κομμάτια).
Βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα ένα πιάτο ανάποδα, έτσι ώστε να σκεπάζει τα ντολμαδάκια για να μη διαλυθούν. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνες νερό και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Κουνάμε πολύ τακτικά την κατσαρόλα για να μην κολλήσουν από κάτω. Μόλις πάρουν μια καλή βράση (στη μισή ώρα περίπου) τα αφήνουμε για κανένα δεκάλεπτο στην άκρη και μετά συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλο ένα μισάωρο. Κατεβάζουμε το φαγητό απ΄τη φωτιά, προσθέτουμε άλλη μια φλυτζάνα νερό, βγάζουμε το πιάτο και αφήνουμε μισή ώρα περίπου με ανοιχτό καπάκι να ηρεμήσει και να κρυώσει ελαφρώς. Έπειτα, χτυπάμε το αβγό με το λεμόνι και προσθέτουμε όσο ζουμί μπορούμε απ'την κατσαρόλα. Μόλις πάρει θερμοκρασία το αβγολέμονο το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε πολύ καλά να πάει παντού και να μην κόψει. Το φαγητό μας είναι έτοιμο !!!

Δεν είναι όσο δύσκολο φαίνεται. Απλά προσπάθησα να γράψω όσο πιο αναλυτικά και περιγραφικά μπορούσα τις οδηγίες για να είναι κατανοητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου