Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Φασολάδα : Η εθνική μας απόλαυση !!!

"Τα όσπρια, ένας από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς της μεσογειακής διατροφής και της ελληνικής γης, συντροφεύουν το τραπέζι μας κατά παράδοση από τα παιδικά μας χρόνια. Το φαγητό των φτωχών, όπως χαρακτηρίστηκε πολλές φορές στην ιστορία, προσφέρει ποικιλία ιδιαίτερων γεύσεων, έμπνευση για γαστρονομικές απολαύσεις, πολλές ανεξερεύνητες θρεπτικές ιδιότητες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά."

Ένα ταπεινό κατά τα άλλα φαγητό, που ό,τι και να λέμε όμως κάποιες φορές το λαχταράμε. Κι αν με ρωτάτε, το αγαπημένο μου είναι φασολάδα με τουρσί (μαγειρεμένη, μόνο αν είσαι από Έβρο καταλαβαίνεις!!!). Και η καλύτερη σαλάτα που συνοδεύει τη φασολάδα και τα όσπρια γενικότερα, είναι σαλάτα λάχανο τουρσί ή γενικότερα τουρσιά (ντομάτα, πιπεριά, καρότα, κουνουπίδι κτλ)




Υλικά (για 2 άτομα):
1 φλ. φασόλια (περίπου 170-200γρ)
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι στον τρίφτη
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κ.γλ. πελτές ντομάτας
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο ή λίγο σελινόριζα ψιλοκομμένη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι κόκκινο

Εκτέλεση:
Μερικές νοικοκυρές τα μουσκέυουν τα φασόλια. Δεν χρειάζεται. Ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό να πάρουν μια βράση. Αφού βράσουν 5'-10' αδειάζουμε όλο το νερό και βάζουμε καθαρό, αν είναι δυνατόν απ'το βραστήρα.
Τα φασόλια συνήθως θέλουν 1-1,5 ώρα για να βράσουν,σε μέτρια φωτιά, ανάλογα φυσικά και με την ποιότητά τους. Στη μισή ώρα περίπου, προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το πιπέρι και τη σελινόριζα (αν χρησιμοποιήσουμε) για να προλάβουν να βράσουν καλά και να μην είναι σκληρά. Στη μια ώρα προσθέτουμε το λάδι, τον πελτέ, το αλάτι και το σέλινο (αν βάλουμε φύλλα κ όχι σελινόριζα). Πάντα στα όσπρια το λάδι και το αλάτι πρέπει να μπαίνει στο τέλος. Αφήνουμε να βράσουν ακόμα λίγο κι έπειτα δοκιμάζουμε. Αν είναι σκληρά αφήνουμε να βράσουν λίγο παραπάνω.
Μεγάλη προσοχή στη φασολάδα χρειάζεται το νερό. Επειδή εξατμίζεται γρήγορα θα πρέπει να το προσέχουμε συχνά κι όταν χρειαστεί να συμπληρώσουμε βραστό νερό (όχι κρύο, βραστό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου