Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Πάστα φλόρα (by Stelios Parliaros)

Τα γεγονότα τρέχουν με ταχύτητα του φωτός... ε δε θα τρελαθούμε κιόλας! Η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να τη γλυκαίνουμε τακτικά !!!

Υλικά:
100γρ ζάχαρη άχνη
200γρ βούτυρο αγελάδος (κρύο από το ψυγείο)
1 αβγό
300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από ένα λεμόνι ακέρωτο (εγώ δεν είχα λεμόνι κ έβαλα 2 βανίλιες)
200γρ μαρμελάδα της επιλογής σας (εγώ έβαλα ροδόκινο,που είχα φτιάξει το καλοκαίρι)

Εκτέλεση:
Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε την άχνη, το αβγό, το αλεύρι, το μπέικιν και το ξύσμα. Ζυμώνουμε τα υλικά με το γάντζο (ή με το φτερό αν έχετε επαγγελματικό μίξερ) στη μεσαία ταχύτητα. Μόλις γίνει ομοιογενές το ζυμάρι σταματάμε, γιατί δε θέλουμε να παραζεσταθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί,δουλεύουμε λίγο κ με το χέρι. Παίρνουμε ένα ταψάκι με αποσπόμενα τοιχώματα και βάζουμε μέσα τα 2/3 της ζύμης, φτιάχνοντας έναν ομοιόμορφο πάτο με τα χέρια μας. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη τη μαρμελάδα μας, αφήνοντας κενό 1εκ περιφερειακά. Πλάθουμε την υπόλοιπη ζύμη σε λεπτά μπαστουνάκια και τα βάζουμε χιαστή πάνω στη μαρμελάδα. Ψήνουμε την πάστα φλόρα στους 170 οC για 40'-45' περίπου. ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν βάλετε το ταψί στο φούρνο, απλώστε στη σχάρα ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα, επειδή καθώς ψήνεται το βούτυρο λιώνει και βγαίνει απ'τον πάτο του τσέρκι. Αν πέσει στο φούρνο κ καεί....γίνεται ο κακός χαμός απ'τον καπνό!!!!

2 σχόλια:

  1. Εσενα που σου αρεσει η Βεφα (οπως κι εμενα) ψαξε και βρες μια παραλλαγη της παστα φλορα με σκονη αμυγδαλου στη ζυμη που εχει η Βεφα. Την εχω φτιαξει και ειναι πεντανοστιμη. Εγω την προτιμω παντως. Κι αν βαριεσαι να ψαξεις θα στη στειλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μμμμμμμ......στείλε στείλε στείλε!!!!! περιμένω !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή