Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Γιουβαρλάκια

Η δικιά μου εκδοχή. Κάποιοι θέλουν τις σούπες πιο νερουλές, αλλά εγώ την κάνω πηχτή (δε μ'αρέσει να κυνηγάω το ρύζι στο ζουμί). Επίσης έχω ακούσει ότι κάποιοι βάζουν κ λαχανικά μέσα. Οκ...αλλά εγώ τα φτιάχνω μόνο με ρύζι. Μια δοκιμή θα σας πείσει !!!

Υλικά (για 2-3 άτομα):
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. πιπέρι μαύρο
1 κ.γλ. ρίγανη
1 1/2 φλυτζανάκι ρύζι (για τον κιμά)
1/2 κούπα ρύζι (για τη σούπα)
1 κ.γλ. αλάτι (για τη σούπα)
1 κ.σ. φυτίνη (φυτικό βούτυρο)
1 αβγό
χυμός από 1 ζουμερό λεμόνι

Εκτέλεση:
Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζουμε νερό λιγό πιο πάνω απ' τη μέση και το αφήνουμε να βράσει καλά. Παράλληλα, ζυμώνουμε καλά τον κιμά με τη 1 κ.γλ. αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το ρύζι. Μόλις βράσει το νερό, πλάθουμε μπαλάκια και τα ρίχνουμε ένα ένα στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να βγουν οι αφροί για να τα ξαφρίσουμε. Έπειτα, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Στο μετά το μισάωρο βράσιμο, προσθέτουμε τη φυτίνη. Αφήνουμε να βράσουν άλλο ένα μισάωρο κι κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι και το υπόλοιπο αλατάκι. Μισοσκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα για ένα δεκάλεπτο. Σ'ένα μπολ (όχι πολύ μικρό) χτυπάμε το αβγό με το στημένο λεμόνι. Με μια βαθειά κουτάλα παίρνουμε λίγο λίγο από το νερό της κατσαρόλας και το ρίχνουμε στο μπολ με το αβγό, ανακατεύοντας παράλληλα γρήγορα με το σύρμα. Δε σταματάμε καθόλου, στο ένα χέρι το σύρμα και στο άλλο η κουτάλα με το νερό μέχρι να γεμίσει σχεδόν το μπολ. 'Ετσι παίρνει θερμοκρασία το αβγολέμονο και δεν κόβει. Το ρίχνουμε όλο στην κατσαρόλα και με γρήγορες κινήσεις κουνάμε στα χέρια την κατσαρόλα να πάει παντού το αβγολέμονο. Σβήνουμε τη φωτιά κ αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι να τραβήξει τη θερμακρασία και να δέσει καλά το φαγητό μας. Σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου