Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Γίγαντες φούρνου

Ανεπανάληπτη συνταγή....από τη μαμά μου με αγάπη !!! Μου έχει μάθει πάρα πολλά και πασχίζω για ακόμη περισσότερα.

Υλικά (για 4 άτομα):
2 κούπες γίγαντες
1 καρότο
1 κλωνάρι σέλινο
1 μικρό δαφνόφυλλο
200γρ ντοματάκι κονκασέ (μισή κονσέρβα)
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη(αν βγει πολύ μικρή βάλτε 2)
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι μαύρο - πιπέρι κόκκινο

Εκτέλεση:
Μουσκέυουμε τους γίγαντες σ'ένα μεγάλο μπολ με νερό από το προηγούμενο απόγευμα. Αφού έχουν μουσκέψει την επόμενη, τους στραγγίζουμε, γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό (περίπου 3/4 της κατσαρόλας) και ρίχνουμε μέσα τους γίγαντες, ολόκληρο το καθαρισμένο καρότο, ολόκληρο το κλωνάρι σέλινο, το δαφνόφυλλο και 1 κ.γλ. αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν για τουλάχιστον 1 ώρα (ανάλογα με την ποιότητα του φασολιού μπορεί να χρειαστεί και λίγο περισσότερο βράσιμο). Το αποτέλεσμα που θέλουμε είναι να μην είναι παραβρασμένοι οι γίγαντες αλλά ούτε και εντελώς σκληροί. Αφού συμπληρωθέι η ώρα του βρασίματος, φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σ'ένα μικρό κατσαρολάκι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με την πιπεριά. Αφού μαραθούν ρίχνουμε τον πελτέ 2'-3' να τσιγαριστεί και μετά τη ντομάτα, το μαϊντανό, το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Αφήνουμε να πάρει βράση για 5'. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα, τη ρίχνουμε στη κατσαρόλα με τους γίγαντες, αφού προηγουμένως έχουμε βγάλει το σέλινο, το καρότο και το δαφνόφυλλο. Το καρότο το κόβουμε φετούλες και το ξαναρίχνουμε στο φαγητό. Τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν για 5' επιπλέον. Αν το νερό της κατσαρόλας έχει τελειώσει, συμπληρώνουμε λίγο βραστό νερό. Αδειάζουμε τους γίγαντες σ'ένα ταψί και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 οC μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να ροδίσουν από πάνω (περίπου 1 ώρα ανάλογα με το φούρνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου