Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Μαρμελάδα Rasberries

Σε απλά ελληνικά, μαρμελάδα σμέουρα, αν δεν κάνω λάθος. Αμα δεν τα λένε έτσι, να με συγχωρείτε!!! Είναι εκείνα τα κόκκινα βατόμουρα, όπως κάτι ζαχαρωτά harribo. Τέλοσπαντων... έχω το κακό συνήθειο να αγοράζω ό,τι σκατολοϊδι βρω, απλά και μόνο απ την εμφάνιση και την ιδέα της γεύσης. Αγόρασα λοιπόν μια σακούλα κατεψυγμένα σμέουρα, και δεν τρωγώταν με ΤΙΠΟΤΑ, "ρασπίδι" ξυνά που λέμε και στο χωριό. Η μαρμελάδα που τα έκανα όμως είναι ΟΝΕΙΡΟ....και το άρωμά της δεν περιγράφεται !!!


Υλικά:
500γρ rasberries (κατεψυγμένα που είναι κ φθηνά, τα φρέσκα δεν έχω ιδέα πόσο κοστίζουν)
2 μήλα ψιλοκομμένα χωρίς τη φλούδα
300γρ ζάχαρη λευκή
50γρ γλυκόζη
1 κ.σ. χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:
Όλες οι μαρμελάδες έχουν τον ίδιο ακριβώς τρόπο παρασκευής, απλά αλλάζουν ανάλογα οι ποσότητες. Γενικά, για κάθε κιλό φρούτου, βάζουμε μισό κιλό ζάχαρη, 100γρ γλυκόζη και 2 κ.σ. στιμμένο λεμόνι (ισχύει για όλα τα φρούτα).
Μην αγοράζετε λοιπόν έτοιμες μαρμελάδες και μην τα περιμένετε όλα απ' τις μαμάδες.... είναι πανεύκολο !!! Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο υπομονή για το ανακάτεμα.
Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζουμε τα φρούτα και τη ζάχαρη. Ανάβουμε το μάτι σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται το μείγμα αρχίζουμε κ εμείς το ανακάτεμα με ΞΥΛΙΝΗ κουτάλα ή σπάτουλα. Ανακατεύουμε σιγά σιγά και δεν το αφήνουμε καθόλου για να μην "πιάσει" από κάτω. Στη μισή ώρα περίπου, προσθέτουμε τη γλυκόζη και το λεμόνι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλο ένα μισάωρο. Τα rasberries διαλύονται κατευθείαν. Για να διαλυθούν και τα μήλα και να αποκτήσει η μαρμελάδα βελούδινη υφή, παίρνουμε το εργαλείο-κουτάλα για πουρέ και πατάμε μ'αυτό τα φρούτα στην κατσαρόλα, μέχρι να διαλυθούν. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, όταν σέρνουμε την κουτάλα στον πάτο της κατσαρόλας, και φαίνεται ο πάτος καθαρός για κάποια δευτερόλεπτα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ελαφρώς γεμίζουμε τα βάζα μας, τα καπακώνουμε και τα γυρνάμε ανάποδα για να φύγει ο αέρας και να πετύχουμε κονσερβοποίηση. Η συγκεκριμένη ποσότητα μαρμελάδας χωράει σ'ένα μεγάλο βάζο μαγιονέζας (πάντα κρατάω όλα τα βάζα) ή σε δύο μικρά.

Ειλικρινά, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται απ'τις οδηγίες. Αξίζει τον κόπο να φτιάχνουμε μόνοι μας πράγματα που η ποιότητά τους δεν συγκρίνεται με τα έτοιμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου