Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Κέικ (το κλασικό)

It's a piece of cake....πραγματικά εύκολο, γρήγορο και πετυχημένο κάθε φορά. Φουσκώνει πάντα, δε στεγνώνει κ μένει αφράτο για πολλές μέρες.

Υλικά:
1 φαρίνα (500γρ)
2 1/2 κούπες ζάχαρη
4 αβγά μεγάλα ή 5 μικρά
1 βιτάμ (250γρ)
1 1/4 κούπας γάλα
2 κάψουλες βανίλια
2 κ.σ. κακάο

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσουν κ να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα. Χαμηλώνουμε το μίξερ στην πρώτη σκάλα και ρίχνουμε το γάλα. Μόλις ανακατευτεί κι αυτό, προσθέτουμε σιγά σιγά τη φαρίνα (αν την κοσκινίσουμε πρώτα είναι ακόμα καλύτερα). Τέλος, ρίνχουμε τις βανίλιες και χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για περίπου 5'. Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα για κέικ στρόγγυλη ή δύο στενόμακρες και αδειάζουμε το μείγμα, κρατώντας περίπου το 1/3 στον κάδο του μίξερ. Εκεί προσθέτουμε το κακάο και ξαναχτυπάμε για λίγο. Το ρίχνουμε κι αυτό πάνω στη φόρμα και στριφογυρίζουμε ένα κουτάλι μέσα στη φόρμα μία φορά. Μ' αυτό πετυχαίνουμε να φουσκώσει ομοιόμορφα το κέικ κ να γίνει με σχέδιο το κακάο. Ψήνουμε 45'-50'. Για να δούμε αν είναι έτοιμο βυθίζουμε ένα μυτερό μαχαίρι περίπου στα 45'. Αν βγει υγρό, το κέικ θέλει λίγο ψήσιμο ακόμα. Όταν βγει εντελώς στεγνό είναι έτοιμο.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει στη φόρμα και μετά ξεφορμάρουμε. Μόλις κρυώσει εντελώς, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή κάποιο γλάσσο. Για ένα εύκολο σοκολατένιο γλάσσο, λιώνουμε σε μπεν μαρί μια πλάκα κουβερτούρα με λίγη κρέμα γάλακτος.
Για να διατηρηθεί το κέικ, το πρέπει να μείνει σκεπασμένο μόλις κρυώσει, μέσα σε τουρτιέρα ή κάποιο τάπερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου