Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Μπάμιες λαδερές

Την μπάμια ή την τρως και τρελαίνεσαι ή απλά τη σιχαίνεσαι !!! π.χ. ευχή του μπαμπά μου είναι να βρει ένα ελικόπτερο και να ψεκάσει όλες τις μπάμιες του κόσμου να ξεραθούν !!!! Χαχαχαχαχα...... εγώ όμως τις λατρεύω !!!

Υλικά:
1/2 κιλό μπάμιες (φρέσκες εννοείται, τώρα που υπάρχουν ακόμα)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πρ. πιπεριά ψιλοκομμένη
1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
1 φλ. ελαιόλαδο (ή οσο θέλετε τελοσπάντων)
1 πατάτα κομμένη σε κύβους
αλάτι - πιπέρι κόκκινο - πιπέρι μαύρο
λίγο ψιλοκομμένο μαιντανό
1/2 κύβο λαχανικών (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Κατ' αρχάς καθαρίζουμε τα κοτσανάκια από τις μπάμιες, είτε είναι φρέσκες είτε κατεψυγμένες. Τα κόβουμε γύρω γύρω με μεγάλη προσοχή γιατί αν το κόψουμε εντελώς το κοτσανάκι, η μπάμια στο μαγείρεμα θα διαλυθεί κ θα γίνει χάλια. Αφού τις καθαρίσουμε, τις απλώνουμε σ' ένα ταψάκι, τις αλατίζουμε και τις περιχύνουμε μπόλικο ξύδι. Θα πρέπει να σταθούν έτσι κανένα δύωρο. Μ' αυτόν τον τρόπο, όταν τις ξεπλύνουμε θα έχουν φύγει τα περιττά υγρά και δεν θα "μυξιάσουν" στο μαγείρεμα.
Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε ελαφρά για 5' περίπου το κρεμμύδι με την πιπεριά. Προθέτουμε τη ντομάτα με τα πιπέρια και τα τηγανίζουμε ελαφρά κ αυτά. Έπειτα ρίχνουμε τις μπάμιες και όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με 1-2 ποτηράκια νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, κατεβάζουμε απ' τη φωτιά το φαγητό, το βάζουμε σε μια μικρή γάστρα κ το ψήνουμε στους 200 oC για περίπου 1 ώρα.

** Tip : Επειδή οι μπάμιες διαλύονται έυκολα στην κατσαρόλα, "αρπάζουν" γρήγορα από κάτω και δεν ανακατεύονται, ο πιο σίγουρος τρόπος να τις μαγειρέψεις είναι στο φούρνο. Δοκιμάστε τες και θα με θυμηθείτε !!!!

** Tip 2 : Η πατάτα στα λαδερά (μπάμιες, φασολάκια, αρακάς) ενισχύει τη γεύση και έχει την ιδιότητα να "δένει" τα φαγητά, επειδή απορροφάει το επιπλέον ζουμί κ το περιττό αλάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου